Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

"Ναύαρχος Κουζνετσοβ" - Ο Ρωσικός γίγαντας στο Αιγαίο.

Την παρουσία του ρωσικού στόλου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να αξιοποιήσει παρασκηνιακώς η Αθήνα, προκειμένου να «απαντήσει» στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να αποτρέψει τη διαφαινόμενη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Λίγες εβδομάδες μετά τον πλου ερευνητικού πλοίου τουρκικών συμφερόντων (υπό νορβηγική σημαία) στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου, η διοίκηση του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Κουζνέτσοφ» ζήτησε χθες από...την ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας την άδεια δέσμευσης της ίδιας περιοχής για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων εντός των ορίων του FΙR Αθηνών στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου........


Θα διεξαχθεί στις 3, 4, 8 και 10 Ιανουαρίου σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία



Τα ρωσικά γυμνάσια θα συνεχιστούν στις 11 Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης, σε διεθνή ύδατα, τα οποία όμως εντάσσονται στην περιοχή ευθύνης πτήσεων (FΙR) της Αθήνας.

Η ρωσική αεροναυτική δραστηριότητα στην περιοχή δεν θεωρείται επιχείρηση μείζονος κλίμακας (θα συμμετέχουν τα αεροσκάφη του «Κουζνέτσοφ», καθώς και δύο πλοία ανεφοδιασμού που συνοδεύουν το αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο), στρατιωτικοί κύκλοι όμως κρίνουν ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις συγκεκριμένες περιοχές όπου διεξάγεται.

Ειδικότερα, η υποβολή του ρωσικού αιτήματος για τη διεξαγωγή της άσκησης προς την Αθήνα ερμηνεύεται ως επιβεβαίωση της ελληνικής ευθύνης σε περιοχές που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όπως ο θαλάσσιος χώρος νοτίως του Καστελόριζου, που στην ουσία συνδέει τα FΙR Αθηνών και Λευκωσίας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου μπορεί να μην εκδηλώνονται δυναμικού χαρακτήρα αμφισβητήσεις, όμως είναι μια νευραλγική περιοχή σε ό,τι αφορά τις «παγωμένες» συζητήσεις για τις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και τη Λιβύη.


πηγή: http://strategy-geopolitics.blogspot.com



Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, που ζήτησαν να κρατηθεί η ανωνυμία τους, η θετική απάντηση της Ελλάδας στο ρωσικό αίτημα εκφράζει και την έντονη πεποίθηση της ελληνικής πλευράς πως η Ουάσιγκτον έχει υπερβεί τα εσκαμμένα στην άσκηση πιέσεων για τη διακοπή του ρυθμού ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. «Πρόκειται για διπλό μήνυμα», επισημαίνουν οι παραπάνω κύκλοι και σημειώνουν: «Το ένα μήνυμα αφορά στην απόφαση της Μόσχας να δηλώσει παρούσα σε όσα σημεία θεωρεί ότι διακυβεύονται και δικά της συμφέροντα, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εκδηλωθεί πολεμική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Το δεύτερο μήνυμα αφορά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να γνωστοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας αποκλειστικά με γνώμονα μονομερή συμφέροντα τρίτων».

Η πραγματοποίηση των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων συμπίπτει, πάντως, χρονικά με μία περίεργη και σαφώς μεθοδευμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο. Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, η απόφαση να παραστεί κατά τις εορτές των Θεοφανείων στο Αγαθονήσι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποτελεί «σκληρή απάντηση» στην Τουρκία, που τις τελευταίες ημέρες με χαμηλές υπερπτήσεις αεροσκαφών της πάνω από το Αγαθονήσι και τις Οινούσες επαναφέρει εμπράκτως το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών».Σημειώνεται πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Δημήτριο Βούλγαρη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κώ στην 80η Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) και από εκεί με ελικόπτερο στις νήσους Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι και αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς και οπλίτες των στρατιωτικών φυλακίων που είναι εγκατεστημένα στα παραπάνω νησιά στις 31.12.2008 . Είχε προηγηθεί παραμονή των Χριστουγέννων, πτήση εφοδιασμού και αλλαγής φρουράς,στο Φαρμακονήσι, από ένα
CH 47D του 4ου ΤΕΑΣ, το οποίο απογειώθηκε από την Λέρο.Οι Τούρκοι επενέβησαν δια ασυρμάτου και ζήτησαν να αποχωρήσει το Ελληνικό μεταφορικό ελικόπτερο, διαφορετικά θα αναχαιτιστεί! Η Άγκυρα έφθασε στο σημείο να απαντήσει στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας πως αυτές οι υπερπτήσεις πραγματοποιούνται «εντός ζώνης τουρκικής κυριαρχίας». Το Τουρκικό Επιτελείο προχώρησε σε νέα καταγγελία κάνόντας λόγο "για είσοδο στις 09.26΄ στις 31.12.2008, ενός Ελληνικού ελικοπτέρου που απογειώθηκε από την Κώ, σε βάθος ενός μιλίου εντός του Τουρκικού εναερίου χώρου επί 30¨, άνω της νήσου "Μπουλαμάτς"(Φαρμακονήσι), προσγειώθηκε στην νήσο "Μπουλαμάτς" στις 09.27΄ και απεχώρησε στις 10.40΄"!!! Η εξοργιστική Τουρκική καταγγελία,αφορούσε την επίσκεψη των Α΄ΓΕΕΘΑ και Α΄ΓΕΣ στην Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι. Σημειώνεται πως η Τουρκική ανακοίνωση εξεδόθει το απόγευμα και αφού ήδη είχε δημοσιοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι.
Τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι Τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου ξεπέρασαν τις 35, ενώ τα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 8 φορές πάνω από το Φαρμακονήσι, 7 φορές πάνω από το Αγαθονήσι και 3 φορές πάνω από τους Φούρνους

Πιθανότατα τον "Ρώσικο Γίγαντα" να συνοδεύουν και υποβρύχια του Ρωσικού Στόλου, όπως συμβαίνει πάντοτε, γεγονός που δίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην παρουσία της Ρωσικής Ναυτικής Δύναμης, στην Ν/Α Μεσόγειο και το Αιγαίο φυσικά.
Στα ΜΜΕ της Ρωσίας γίνονται πυκνές αναφορές για την επίσκεψη της Ρωσικής Μοίρας στο Αιγαίο, την οποία χαρακτηρίζουν "υψίστης σημασίας και συμβολισμού". Ενώ τονίζονται έντονα οι "παραδοσιακές στενές σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδος".





Ο Ρωσικός γίγαντας "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ" και η συνοδεία του τις προηγούμενες ώρες έπλεαν σε "γραμμή παραγωγής" ανοιχτά της Γάζας, καταγράφοντας τις επιθετικές ενέργειες της Ισραηλινής αεροπορίας, κάτι που γίνεται από τις πρώτες ημέρες της Ισραηλινής επίθεσης......

Δεν υπάρχουν σχόλια: