Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Τουρκική προκλητικότητα σε Αγαθονήσι & Φαρμακονήσι


Στήνουν νέα Ίμια οι Τούρκοι...


Παρά την επιμελή προσπάθεια των ΜΜΕ να αποκρύψουν το θέμα , το θερμόμετρο στο Αιγαίο έχει ανέβει κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες και οι Τούρκοι επιχειρούν σαφέστατα να προκαλέσουν νέα "Ίμια"...

Χθες στις 15.13 σχηματισμός αποτελούμενος από 4 τουρκικά Phantom F-4 και 4 F-16 εισήλθαν στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο νοτίως της Σάμου.

Στις 15.19 τα 4 Phantom πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 700 ποδών, δηλαδή 230 περίπου μέτρων και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 100 μέτρων. Στις 15:35 ο σχηματισμός βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο νότια της Σάμου.

Μια ιδιαίτερα προκλητική κίνηση καθώς μόλις προχθές είχε επισκεφθεί το Αγαθονήσι ο Κάρολος Παπούλιας και είχε καταδικάσει με σκληρό τρόπο την τουρκική προκλητικότητα.

Τόσο ο Μεϊμαράκης όσο και η Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασαν τα γεγονότα ενώ το τουρκικό επιτελείο μιλούσε για "ελληνικές παραβιάσεις στο Αιγαίο"...

Ένταση επικρατεί και στην περιοχή γύρω από τα Ίμια.

Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε αυξημένη ετοιμότητα ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις του Ναυτικού.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας επικρατεί αναβρασμός και εντείνονται οι φήμες για νέες απόπειρες πραξικοπήματος από το στρατιωτικό καθεστώς.

Χρειάζεται σύνεση και προσοχή αλλά σε καμία περίπτωση παθητική αντιμετώπιση των γεγονότων.

Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ , ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς και ήρθε η ώρα να ορθώσει και το δικό της ανάστημα.


Σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας


Στην πιο σοβαρή πρόκληση των τελευταίων ετών προχώρησε σήμερα η Τουρκία .

Το επεισόδιο άρχισε όταν τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν σήμερα το πρωί ελληνικό ελικόπτερο Super Puma και του ζήτησαν να αποχωρήσει από την περιοχή, υποστηρίζοντας ότι πετά σε ….τούρκικο εναέριο χώρο. Στη συνέχεια ενεπλάκησαν σε αερομαχία με ελληνικά μαχητικά. Την ίδια ώρα, τουρκικό περιπολικό σκάφος παρενόχλησε την ελληνική κανονιοφόρο “Νικηφόρος”, που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Στην περιοχή έσπευσαν αμέσως δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη. Οι εισβολείς στις 09.22 πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και στις 09.55 -βγαίνοντας από το FIR Αθηνών- έκαναν υπέρπτηση άνωθεν και του Αγαθονησίου.

Είναι σαφές ότι με αυτό τον τρόπο η Τουρκία επιλέγει να απαντήσει στη χθεσινή παρουσία του Κάρολου Παπούλια στο Αγαθονήσι.

Οι ενέργειες αυτές της Τουρκίας, ανέφερε σε σχετική δήλωσή της η κ. Μπακογιάννη, «παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και επιβαρύνουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ , η Βάσω Παπανδρέου σχολίασε : «Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.Δεν αρκούν τα διαβήματα προς την Τουρκία. Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ενημερώσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να εντείνει την επαγρύπνηση στην περιοχή της Δωδεκανήσου»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ αναρωτήθηκε : «πότε επιτέλους η κ. Μπακογιάννη θα ανησυχήσει; Όταν τα τουρκικά F16 φτάσουν να πετούν πάνω από την Ακρόπολη;»

Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας


«Είναι βέβαιο ότι, όπως και όλοι οι Έλληνες, οι νησιώτες του Αιγαίου θέλουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους γείτονές μας. Το μέλλον όμως αυτό δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

»Δυστυχώς πρέπει να επαναλάβω κάτι που έχω πει και στο παρελθόν: Ότι ο πυρήνας του προβλήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων βρίσκεται στον καθοριστικό ρόλο του τουρκικού στρατού στην πολιτική της γειτονικής χώρας»

«Η Ελλάδα θέλει στέρεες γειτονικές σχέσεις με την Τουρκία. Θέλει οι επενδύσεις και στις δύο χώρες να κατευθύνονται στην πρόοδο και την ευημερία του ελληνικού και φίλου τουρκικού λαού και όχι σε εξοπλισμούς.

»Και προσβλέπουμε πάντα σε μια αλλαγή αντίληψης της τουρκικής ηγεσίας για τα «ζωτικά» της συμφέροντα και στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων αρχών, όσον αφορά τις συμπεριφορές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις ανάμεσα σε κράτη»

Ο Κάρολος Παπούλιας συμπλήρωσε ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η Αγκυρα να «δημιουργεί μια σειρά από αδιανόητες και παράλογες προκλήσεις. Όπως η συστηματική πτήση στρατιωτικών της αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά, πάνω και από το Αγαθονήσι»

Σχόλιο : Επιτέλους ένας πολιτικός τολμάει να ορθώσει το ανάστημα του απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις...

Ο Κάρολος Παπούλιας επέλεξε το Αγαθονήσι λίγες μέρες μετά τις παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών χωρίς να έχει ενημερώσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βρέθηκε προ εκπλήξεως...

Οι σχέσεις Παπούλια-Καραμανλή δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση τους καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει όλο και πιο συχνά και οι εύστοχες τοποθετήσεις του κλέβουν τις εντυπώσεις...

Την ώρα που ο Παπούλιας βρισκόταν στο Αγαθονήσι , ο πρωθυπουργός ήταν στην ακριτική Ραφήνα...

Μερικές πληροφορίες για το Αγαθονήσι


Το ακριτικό Αγαθονήσι βρέθηκε τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τις συνεχείς προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας.

Πριν την επίσκεψη του Κάρολου Παπούλια , είναι αμφίβολο αν γνώριζαν οι περισσότεροι Έλληνες την ύπαρξη αυτού του μικροσκοπικού νησιού μεταξύ της Σάμου και της Πάτμου.

Στο διπλανό χάρτη έχουμε σημειώσει με τα κόκκινα βέλη την ακριβή τοποθεσία του νησιού.

Το δεύτερο βέλος δείχνει το ακόμα μικρότερο Φαρμακονήσι όπου επίσης έγιναν παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Σας παραθέτουμε λοιπόν κάποια στοιχεία για το ακριτικό Αγαθονήσι :

Ανήκει στο Νομό Δωδεκανήσου, η έκτασή του φθάνει τα 13,6 τ.χλμ. το δε μήκος ακτών του 30,8 χλμ. με ασφαλή όρμο στους βόρειους ανέμους. Υπάρχουν δύο οικισμοί το Μεγάλο και Μικρό Αγαθονήσι με 158 κατοίκους (απογραφή 2001) που αποτελούν και την ομώνυμη κοινότητα υπαγόμενη στην επαρχία Καλύμνου. Το νησί διατηρεί συγκοινωνιακή σύνδεση με την άγονη δωδεκανησιακή γραμμή ή με τοπικά δρομολόγια από Λέρο και Κάλυμνο καθώς επίσης και από το Πυθαγόρειο Σάμου ( κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ). Στο Αγαθονήσι υπάγονται και οι μικρονησίδες Ψαθονήσι, Στρογγυλή, Γλάρος, Κουνέλι και Μέρα. Εκκησιαστικά υπάγεται δια της Πατριαρχικής εξαρχίας της Πάτμου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

Η τουριστική του ανάπτυξη είναι πολύ αργή περισσότερο της δυσκολίας και του υψηλού κόστους της μεταφοράς δομικών υλικών. Μόλις το 1980 προμηθεύτηκε το νησί με ηλεκρογεννήτρια. Τακτικές είναι οι επισκέψεις ιστιοφόρων σκαφών και θαλαμηγών ενώ το χειμώνα περιπολούντων σκαφών. Σημαντική η αλιεία.

Το όνομά του οφείλεται στο Αγαθόχορτο που απαντάται πλούσια στο νησί.



Στο διπλανό χάρτη βλέπετε σημειωμένο με κόκκινο βέλος το ακριτικό Φαρμακονήσι.

Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν για την ύπαρξη του συγκεκριμένο νησιού μετα τις αερομαχίες των ελληνικών F-16 με τουρκικά αεροσκάφη...

Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για το νησί για να έχετε μια άποψη :

Το Φαρμακονήσι (Νήσος Φαρμακούσα και Φαρμάκω) είναι ένα μικρό ελληνικό νησί του νότιου Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, λέγεται ότι το όνομα του το πήρε από τα βότανα που υπήρχαν εκεί στην αρχαιότητα. Οι Κώες θρυλούν πως ο Ιπποκράτης μάζευε βότανα από το νησί, πάνω στο οποίο υπάρχει η βάση αρχαίου ναού κοντά στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Η απόσταση από τα παράλια της Μικράς Ασίας είναι 5,5 ν.μ.. Βόρεια του στα 9,5 ν.μ. βρίσκεται το Αγαθονήσι. Είναι άνυδρο και βραχώδες, ενώ η χλωρίδα του δεν είναι ιδιαίτερα πλούσια καθώς επίσης και η πανίδα του. Το μόνο που αφθονεί στο νησί είναι οι αγροαρουραίοι και τα χταπόδια στην θάλασσα γύρω του. Έχει έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο πληθυσμός του είναι 74 κάτοικοι (απογραφή 2001). Υπάγεται διοικητικά στον δήμο Λέρου του νομού Δωδεκανήσου και βρίσκεται 12 ν.μ. ΒΑ της Λέρου.

πηγή: http://parapolitiki.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: